Σκοποί

Βασικός σκοπός του Σωματείου είναι η αναβίωση της Κλασικής Ολυμπιάδας, όπως την προτείνει ο εμπνευστής της κ. Παντελής Γεωργογιάννης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Η ιδέα για την αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας γεννήθηκε στο πλαίσιο των διαλέξεών του σε προπτυχιακούς φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών από το 2006 και προοδευτικά διαμορφώθηκε σε ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία υπέγραψαν 92 φοιτητές του Τμήματος. Η πρόταση ανακοινώθηκε επίσημα στο διαδίκτυο το 2013 στην ιστοσελίδα http://www.classicolympics.gr για τη συλλογή περαιτέρω υπογραφών από πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιμέρους σκοποί της πρότασης, μεταξύ άλλων, είναι:

  1. Η επιδίωξη της ειρήνης μέσω της εφαρμογής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
  2. Η προβολή του αυθεντικού ολυμπιακού ιδεώδους και του ευ αγωνίζεσθε, καθώς και η συμβολή στη δημιουργία του μέτρου του ολυμπιακού ιδεώδους στη σύγχρονη εποχή.
  3. Η κλασική Ολυμπιάδα να αποτελέσει το μέτρο των ηθικών αξιών και της ανατροφοδότησης του ολυμπιακού πνεύματος της αρχαιότητας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  4. Η άμεση επαφή των κατοίκων της υφηλίου και ιδιαίτερα της νεολαίας με την ιστορία του ανθρωποκεντρισμού, του Ολυμπισμού και του Ελληνισμού.
  5. Η καταγραφή όλων των αρχαίων χώρων (σταδίων, ιπποδρόμων, βουλευτηρίων, ωδείων, θεάτρων και τελετουργικών χώρων) στην Ελλάδα και αν είναι δυνατό και στις χώρες της Μεσογείου όπου είχε ακμάσει ο ελληνικός πολιτισμός στην αρχαιότητα, και ο προσδιορισμός των χώρων των οποίων η κατάσταση επιτρέπει τη χρήση τους για τα δρώμενα της Κλασικής Ολυμπιάδας.
  6. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η δημιουργία δικτύου που θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει την ιδέα της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας.
  7. Η αναβιωμένη Κλασική Ολυμπιάδα να αποτελεί διαδικασία προπομπό για τη διοργάνωση των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων, βάση προγράμματος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διαρκεί από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο έκαστου έτους.
  8. Η Ελλάδα να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς η ανθρωπότητα έχει ανάγκη ενός τέτοιου κέντρου, το οποίο θα επικεντρώνεται στον άνθρωπο και θα δίνει το στίγμα του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας.
  9. Η αναστήλωση των υποδομών της αρχαίας Ολυμπίας με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης κοινωνικού εξομοιωτή της καθημερινής ζωής της κλασικής αρχαιότητας.