Επίλογος

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η παγκόσμια ειρήνη είναι η βασική αρχή της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας. Είναι η Ιερή Εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνεπώς όλοι οι λαοί της γης αν θέλουν να συμμετέχουν, οφείλουν να τη σέβονται.

Εν κατακλείδι και σε αντιδιαστολή με τα κέντρα εξουσίας που λειτουργούν ανά την υφήλιο, η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την ίδρυση ενός παγκόσμιου κέντρου αθλητισμού, πολιτικής και πολιτισμού, το οποίο επικεντρώνεται στον άνθρωπο και προσδίδει αντίστοιχα ισχυρό πολιτιστικό στίγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καλύπτει από κάθε άποψη την ανάγκη αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας στην Ολυμπία, στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, καθώς μπορεί να αποτελέσει αθλητικό και ταυτόχρονα παγκόσμιο κέντρο διπλωματίας και πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε και τα πάντα επίκαιρα λόγια του ποιητή Shelley στο βιβλίο του «Ελλάς 1821»: «Είμαστε όλοι Έλληνες, οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα, αν δεν ήταν η Ελλάδα θα είμαστε ακόμη σκλάβοι …».

Απώτερος σκοπός της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας είναι η συνάντηση ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής κ.ό.κ., με απώτερο στόχο να αναπτύξουν ενσυναίσθηση της κοινής τους καταγωγής, κατανοώντας και βιώνοντας την πραγματικότητα του ολυμπιακού ιδεώδους στη χώρα που αυτό γεννήθηκε. Έτσι, τίθενται τα θεμέλια για τη μετεξέλιξη του εγωιστικού παρόντος σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό μέλλον.


προηγούμενη σελίδα | περιεχόμενα