Η αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα

Για να αντιληφθούμε καλύτερα την αναβιωμένη κλασική Ολυμπιάδα, θα πρέπει να αναφερθούμε στις έννοιες «Ολύμπια» και «Ολυμπιάδες». Τα Ολύμπια και οι Ολυμπιάδες έχουν επικρατήσει στη συνείδηση του κόσμου να δηλώνουν το ίδιο γεγονός: τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διατρέχοντας όμως τη βιβλιογραφία διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο αυτών εννοιών.

Ως Ολύμπια χαρακτηρίζονται μόνο «οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας», οι οποίοι πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία. Ετυμολογικά ο όρος προέρχεται από την αρχαία λέξη «Ολύμπια (ιερά), επειδή οι αγώνες γίνονταν προς τιμή του Ολυμπίου Διός»[1].

Αντίθετα, με τον όρο Ολυμπιάδα στην αρχαία Ελλάδα νοούνται αφενός οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ολυμπίας και η χρονική περίοδος των τεσσάρων ετών[2] που μεσολαβούσε μεταξύ δύο διαδοχικών Ολυμπιακών Αγώνων[3], αφετέρου εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές, που πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου πριν ή μετά τους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες και έφεραν την ονομασία «Ολυμπιάδες».

Η αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας προτάσσεται ως αντιστάθμισμα της πολιτισμικής πενίας με στόχο να αποτελέσει τον προπομπό των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και εφαλτήριο ανάπτυξης των ηθικών αξιών, του ολυμπισμού και του ελληνικού ανθρωποκεντρισμού.

Ισχυρή προϋπόθεση για κάθε προσπάθεια μερικής ή ολικής αναβίωσης δρώμενων της Κλασικής Ολυμπιάδα, αποτελεί η πραγματοποίηση και η στήριξή της στο τρίπτυχο της ολυμπιακής ιδέας: αθλητισμός – πολιτική – πολιτισμός και η δημιουργία ενός πλαισίου με ηθικό, κανονιστικό και λειτουργικό περιεχόμενο, αντίστοιχο με εκείνο της αρχαιότητας. Το πλαίσιο αυτό αποτελείται από:

  1. τους κανόνες υλοποίησης των δρώμενων (π.χ. αγωνισμάτων, εκδηλώσεων κ.λπ.),
  2. το τελετουργικό (π.χ. αφή της φλόγας, ενδυματολογικές επιλογές κ.λπ.) και τέλος
  3. τους κανόνες συμπεριφοράς.

Το σύνολο των πλαισίων του τρίπτυχου της ολυμπιακής ιδέας: αθλητισμός – πολιτική – πολιτισμός, με τις απαραίτητες προσθήκες, αποτελεί τον κανονισμό οργάνωσης και υλοποίησης της αναβιωμένης Κλασικής Ολυμπιάδας, που στηρίζεται στο αξιακό περιεχόμενο της αρχαιότητας.


Σημειώσεις:
[1] Μπαμπινιώτης, Γ. (1998), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ, σ. 162.
[2] Η χρονική αυτή περίοδος αποτελούσε τη βασική χρονολογική μονάδα, με αφετηρία την πρώτη επίσημη διοργάνωση των αγώνων το 776 π.Χ.
[3] Μπαμπινιώτης, Γ. (1998), Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ, σ. 162.

προηγούμενη σελίδα | επόμενη σελίδα