Δομή της κλασικής Ολυμπιάδας

Κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής τετραετίας η υλοποίηση της αναβίωσης της κλασικής Ολυμπιάδας, όπως μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί, πραγματοποιείται σε τρία επίπεδα:

  1. Στους Δήμους, με τις δημοτικές Ολυμπιάδες
  2. Στις αρχαιολογικές περιφέρειες, με τις περιφερειακές Ολυμπιάδες
  3. Στην Ολυμπία, με τα Ολύμπια.

Η διοργάνωση σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών πραγματοποιείται από τις δημοτικές επιτροπές της Διεθνούς Ακαδημίας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δημοτικές ή περιφερειακές αρχές, ενώ τα Ολύμπια διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία ακολουθώντας τις διαδικασίες τέλεσης των αγώνων της κλασικής εποχής.

Δημοτικές Ολυμπιάδες

Οι δημοτικές Ολυμπιάδες διοργανώνονται σε ετήσια βάση ως μέρος της Ολυμπιακής Τετραετίας και περιλαμβάνουν όλες τις αθλητικές, πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των πολιτιστικών και αθλητικών δυνάμεων του δήμου, όπως:

  • μουσικά συγκροτήματα,
  • χορευτικά συγκροτήματα,
  • θεατρικά σχήματα,
  • χορωδίες,
  • σχολικές εκδηλώσεις,
  • πολιτιστικούς συλλόγους,
  • ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία
  • εκδηλώσεις κοινωνικών φορέων κ.ά.

οι οποίοι μπορούν να αφυπνίσουν και να δραστηριοποιήσουν τους πολίτες.

Αυτές τις πολιτιστικές και αθλητικές δυνάμεις και σωματεία οι δήμοι οφείλουν να τις εντάξουν στο πρόγραμμα της δημοτικής Ολυμπιάδας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα εκτείνεται από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τα κάθε είδους πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα των δημοτικών φορέων που προαναφέρθηκαν. Θα ανακοινώνεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και θα αναρτάται στο διαδίκτυο για να λαμβάνουν γνώση οι πολίτες, Έλληνες και αλλοδαποί, με απώτερο στόχο να μεταγγίζεται ο πολιτισμός πανανθρώπινα. Με τον τρόπο αυτό δίνεται βήμα σε όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές δυνάμεις του δήμου, με αποτέλεσμα αφενός να επιτυγχάνεται αυτοδύναμη πολιτισμική αναγέννηση του δήμου και αφετέρου αναβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών δυνάμεων.

Περιφερειακές Ολυμπιάδες

Όσον αφορά στις αρχαιολογικές περιφέρειες, τον τρίτο χρόνο της Ολυμπιακής Τετραετίας, θα διεξάγονται οι περιφερειακές Ολυμπιάδες. Οι εκδηλώσεις κάθε αρχαιολογικής περιφέρειας θα ονοματοδοτούνται σύμφωνα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν σε κάθε περιοχή αντίστοιχα με τη διεξαγωγή τους κατά την αρχαιότητα, π.χ. τα Πύθια στους Δελφούς, τα Ίσθμια στον Ισθμό, τα Νέμεα στη Νεμέα, τα Νάια στη Δωδώνη, τα Ολύμπια στην Ολυμπία, τα Παναθήναια στην Αθήνα, τα Καβείρια στη Σαμοθράκη κ.λπ. Στην κατηγορία των αρχαιολογικών περιφερειών περιλαμβάνονται επίσης όλες οι πόλεις της κλασικής αρχαιότητας από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου, όπου τελούνταν οι Ολυμπιάδες.

Τα Ολύμπια

Την άνοιξη του τέταρτου χρόνου της Ολυμπιακής Τετραετίας, θα πραγματοποιούνται προκριματικές εκδηλώσεις σε όλες τις αρχαιολογικές περιφέρειες που προαναφέρθηκαν, δηλαδή σε όλα τα αρχαία στάδια, παλαίστρες και ιπποδρόμους της σημερινής Ελλάδας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή από την εποχή του κλασικού ελληνισμού, όπως στη Μασσαλία, την Κάτω Ιταλία, τη Μ. Ασία κ.λπ. με τη σύμφωνη, βέβαια, γνώμη των αντίστοιχων χωρών. Στα πλαίσια της αναβιωμένης κλασικής Ολυμπιάδας οι προκριθέντες αθλητές θα συμμετέχουν στους τελικούς που θα οργανώνονται στην Ολυμπία, ακολουθώντας τις διαδικασίες τέλεσης των αγώνων της κλασικής εποχής. Η ανακήρυξη των νικητών θα πραγματοποιείται με τη στεφάνωσή τους με τον κότινο, ένα στεφάνι αγριελιάς, όπως ακριβώς και στους κλασικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αριθμός των προκριθέντων ανά αρχαιολογική περιφέρεια δεν θα είναι αναλογικός με τον πληθυσμό, αλλά ισονομικός μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν. Επίσης, θα είναι ανάλογος του αριθμού των αθλητών που μπορεί να φιλοξενήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας στο χρονικό διάστημα τέλεσης των αγώνων. Τέλος, ο αριθμός των αθλητών θα αποφασίζεται από τους φορείς που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών.


προηγούμενη σελίδα | επόμενη σελίδα